30 Dagen Koud douchen

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de achtste aflevering.

 

Dag 0
Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst over koud douchen. Een kennis was er enthousiast over, ik las af en toe positieve verhalen. Serieuze verhalen, behoorlijk onderbouwd. Geen vaag gezweef op esoterische websites met plaatjes in zachte kleuren en stemmige plingplongmuziek. Koud douchen is gezond, dat was elke keer de conclusie. Goed voor je hart, goed voor je weerstand, goed voor je welbevinden. Het leek me wel wat. Maar ik deed het nooit. Ik hou niet van kou. Ik heb het liever warm. “30 Dagen Koud douchen” verder lezen

30 Dagen Niet klagen

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de zevende aflevering.

Dag 0
Je kunt natuurlijk uitdagingen aangaan om gezonder te worden, efficiënter, dunner of gespierder. Dat is leuk, maar oppervlakkig. Het is vooral buitenkant. Ik wil nu eens een uitdaging waar ik van leer, waardoor ik groei, waar ik een beter mens van word. Kortom iets meer inhoud. Ik overpeins al mijn slechte gewoonten en ben eruit. Ik ga stoppen met klagen. Als ik daar geen beter mens van word, weet ik het ook niet meer. Klagen is niet goed, klagen is lelijk. “30 Dagen Niet klagen” verder lezen

30 Dagen Tekenen

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de zesde aflevering.

Dag 0
Ik ben de uitdagingen zat waarbij je niks mag of niks moet. Al die geboden en verboden maken me kriegelig. Ik wil daarom deze keer een leuke uitdaging, iets creatiefs en iets wat ik met plezier doe. Handwerken deed ik vroeger graag maar ik kan me er al jaren niet toe zetten. Koken moet ik elke dag al dus dat is niks extra’s. De keuze valt op tekenen. Dat heb ik sinds de middelbare school niet meer gedaan. “30 Dagen Tekenen” verder lezen

30 Dagen Planken

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de vijfde aflevering.

Dag 0
Een mens is meer dan alleen zijn geest. Het oog wil ook wat. Het oog wil een strak en gespierd lichaam. Is dat in dertig dagen te bereiken? Jazeker, ontdek ik na een googlerondje. Dat kan met de plank challenge van dertig dagen. Maximaal resultaat met een minimale inspanning. Ik print een schema uit voor beginners en hang die op de koelkast. Ik ben er klaar voor. “30 Dagen Planken” verder lezen

30 Dagen Slapen

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de vierde aflevering.

Dag 0
Ik slaap meestal best goed. Beter dan best goed zelfs. Ik val vaak snel in slaap, slaap bijna altijd door en over het algemeen lang genoeg. Maar wat goed is, kan natuurlijk altijd beter. Tijd voor een experiment. Ik ga dertig dagen lang proberen optimaal te slapen. “30 Dagen Slapen” verder lezen

30 Dagen Mediteren

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de derde aflevering.

Dag 0
Ik heb nog nooit gemediteerd. Soms probeerden vriendinnen mij wel zover te krijgen. Enthousiast vertelden ze over mindfulness, yoga en meditatieweekenden. Maar ik kreeg er altijd de kriebels van. Waarom als rationele westerling je heil zoeken in oosterse gebruiken die je niet echt begrijpt? En waarom jezelf dwingen een uur stil te zitten terwijl je ook een goed boek kunt lezen of een glas wijn kunt drinken met vriendinnen? Natuurlijk is dat niet hetzelfde; ontspannend is het wel. Ik spreek uit ervaring. “30 Dagen Mediteren” verder lezen

30 dagen Geen suiker

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de tweede aflevering.

Dag 0
Leuk idee, geen suiker eten, maar het zit in bijna alles. Wat mag wel en wat mag niet? Mag fruit? En bier? Een zoektocht op internet geeft antwoord. Het gaat om het vermijden van toegevoegde suiker. Fruit en bier mogen dus gewoon. Dat wordt een makkie!

Dag 1
Het gedoe begint al bij het ontbijt. ’s Ochtends eet ik altijd een boterham met jam. Dat mag dus niet meer. Een boterham met kaas dan maar? Ik twijfel. Kaas is niet lekker ’s ochtends. “30 dagen Geen suiker” verder lezen

30 dagen Opruimen

Voor tijdschrift Genoeg schrijf ik de rubriek ‘De Uitdaging’. Dertig dagen probeer ik een goed voornemen vol te houden. Dit is de eerste aflevering.

Dag 0
Ik kan natuurlijk lukraak elke dag iets opruimen totdat alle troep uit huis is, maar dat vind ik niks. Ik wil Een Systeem. In een blog lees ik over ‘een kastje per dag’. Iemand beschrijft hoe ze zo in een jaar het hele huis heeft opgeruimd. Dat lijkt me wel wat, al moeten drie maanden voor ons huis genoeg zijn. Hoeveel troep kunnen we nou hebben? We kopen alleen wat we echt nodig hebben.

Dag 1
Ik begin met een keukenla. Veel rommel verwacht ik niet, maar ik vind: losse satéprikkers, pennen die het niet meer doen en gebroken verjaardagstaartkaarsjes. De prikkers stop ik in het bakje, de pennen en kaarsjes gaan weg en ik leg alles netjes terug. De kop is eraf.
“30 dagen Opruimen” verder lezen

Rustig ademhalen

Mopperen is een Nederlandse hobby en de plaats waar deze hobby het fanatiekst wordt beoefend, is Utrecht. In Amsterdam word je begroet met een grap, in Rotterdam hebben ze geen tijd om te groeten omdat ze aan het werk zijn en in Utrecht word je begroet met gemopper. Denk Rijk de Gooijer erbij en je hebt het beeld. Ik ben Nederlander én woon in Utrecht, dus mijn hobby was het ook. Een heel fijne zelfs. Want, redeneerde ik, gratis en ook nog goed tegen de stress.

Je hoeft je maar een beetje in spiritualiteit en zingeving te verdiepen om te weten dat ik ernaast zat. Negativiteit is fout, zeggen mensen die het kunnen weten. Wie werkelijk zinvol en plezierig wil leven, leeft oordeelsvrij in het moment, laat alles wat er is bestaan en let op zijn ademhaling. “Rustig ademhalen” verder lezen

Stofwolken

Mijn vrienden maken nooit schoon. Niet omdat ze vies zijn. Nee, ze hebben een werkster. Een Somalische moeder van vijf kinderen die geen Nederlands spreekt, maar wel veel lacht. Of een vlotte studente met paardenstaart die geld nodig heeft voor haar skivakantie, iPad en caffe latte macchiato.

‘Heerlijk,’ zeggen ze. ‘Je hoeft niets meer te doen en toch is je huis blinkend schoon.’

“Stofwolken” verder lezen