Boeken

Hoe leer je Franse woordjes? Hoe bereid je je voor op een  wiskundeproefwerk? Hoe maak je een samenvatting voor geschiedenis? Je leest het in De Huiswerkhulp. Hogere cijfers, sneller klaar, dat ik schreef met Hajo Schoppen. De Huiswerkhulp bestaat uit twee delen: één voor leerlingen in de onderbouw van vmbo tl, havo en vwo en één voor hun ouders. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met het leerlingenboek. Daarin worden alle schoolvakken besproken. Er wordt uitgelegd wat je bij elk vak leert en hoe je dat kunt doen. Woordjes leren, samenvatten, presenteren, toetsen leren, plannen: De Huiswerkhulp gaat over alles wat je op school moet kunnen. De tips komen uit de praktijk, ze worden gegeven door docenten, leerlingen en ouders.

Veel ouders willen hun kinderen helpen, maar hoe kun je dat het beste doen? Kun je afgaan op je ervaringen uit je eigen schooltijd of is er te veel veranderd? En hoe krijg je pubers zo ver dat ze hun huiswerk doen? Daarover gaat het deel voor ouders. Daarnaast komen ook in dit deel alle schoolvakken afzonderlijk aan bod.

Je koopt beide delen in één pakket. Twee boeken voor de prijs van één dus!

Bestel De Huiswerkhulp


Met Leonie van den Schoor schreef ik het e-book Zuster over de vloer, over de geschiedenis van de thuiszorg in Nederland. Over het Witte, Groene, Wit-Gele en Oranje-Groene Kruis, ontsmettingsovens, bakers en kraamverzorgsters, tbc-krasjes en ‘rust reinheid en regelmaat’. En over de professionalisering van de verpleging, de Witte Woede, demonstraties voor een beter loon, tijdschrijven en stopwatchzorg.

Zuster over de Vloer is luchtig en toegankelijk geschreven, vol persoonlijke verhalen en nostalgische foto’s. Het boek is een uitgave van stichting Else en is gratis te downloaden.

Download Zuster over de vloer


Als de anticonceptiepil in 1962 in Nederland wordt geïntroduceerd, kan nog niemand vermoeden dat dit voorbehoedmiddel al snel heel populair wordt en kortweg ‘de pil’ gaat heten. Voor veel vrouwen is de komst van de pil een bevrijding, ze worden baas in eigen buik. Tegelijkertijd is er geen medicijn dat zoveel teweeg heeft gebracht als de pil. In de jaren zestig beweren tegenstanders dat de pil zedenverwildering in de hand werkt. Feministen stellen in de jaren zeventig dat de lusten en lasten tussen mannen en vrouwen oneerlijk verdeeld zijn. Later blijkt de pil voor andere onverwachte problemen te zorgen: zwangerschappen worden steeds langer uitgesteld en vruchtbaarheidsproblemen nemen toe.

Over deze geschiedenis schreef ik De pil in Nederland, een mentaliteitsgeschiedenis, dat verscheen bij uitgeverij Athenaeum, Polak & Van Gennep. Vanaf de eerste spannende maanden, toen alleen speciaal daarvoor geselecteerde vrijwilligsters de pil mochten gebruiken tot het moderne verschijnsel ‘pilmoeheid’. Aan de hand van talrijke bronnen wordt duidelijk wat de pil in het leven van vrouwen heeft betekend en tot welke heftige discussies dit heeft geleid. Daarmee vertelt dit boek de geschiedenis van een voorbehoedmiddel én van de veranderde mentaliteit in Nederland vanaf de jaren zestig tot nu.