Vieze boekjes

Elke week kom ik in de bibliotheek. Al toen ik nog een kind was en in een dorp woonde en hij alleen op dinsdagmiddag open was. Destijds nam ik altijd zeven boeken mee. Voor elke dag één. Tot ik 10 jaar was. Toen had ik de bibliotheek uit. Alle kinderboeken had ik gelezen, zelfs die over Biggles en de Kameleon die ik eigenlijk niet leuk vond.

Nog steeds haal ik elke week een stapel boeken in huis. Als ik al die boeken moet kopen, ga ik failliet en groeit mijn huis dicht. De bibliotheek is daarom een uitkomst, al is hij jammer genoeg niet helemaal gratis. Ik betaal 43 euro per jaar. 43 euro. Daar kun je drie paperbacks van kopen. Of twee cd’s. Het is zo weinig en er staat zoveel tegenover dat ik de bibliotheek als gratis voel.

Veel vrienden en kennissen verklaren mij voor gek. Ze vinden het vies. Bij elk boek denken ze aan al diegenen die het eerder in hun handen hebben gehad en vooral aan die handen. Die niet zijn gewassen, waar viezigheid aan zit, waarmee in lichaamsopeningen is gepeurd. Of nog erger.

Daar heb ik gelukkig helemaal geen last van. Ik hou mezelf voor dat die bacteriën vanzelf uitdrogen, oplossen of gewoon verdwijnen. Toch handig dat ik vroeger niet zo goed oplette bij biologie. Bovendien, denk ik, iemand die dezelfde boeken leent als ik, die kan niet vies zijn. We hebben dezelfde smaak!

Kinderen zijn wel gratis lid van de bibliotheek. Want lezen is Belangrijk en Nuttig. Uiteraard ben ik groot voorstander van Belangrijk en Nuttig, dus mijn kinderen leenden met 2 jaar al boekjes. Maar de tijden zijn veranderd. Mijn kinderen lezen geen zeven boeken per maand, want ze zitten achter de computer en televisie.

Hun pasjes lagen te verstoffen, tot ik per ongeluk het pasje van mijn oudste gebruikte. Tot mijn verbazing werkte het gewoon. Het volgende boek probeerde ik met het pasje van mijn jongste. Er floepte een rood scherm omhoog. ‘Lener te jong’. Na even puzzelen ontdekte ik hoe het zat. Vanaf 12 jaar mag je alles lenen. Sindsdien haal ik elke week minstens veertien boeken.

Voor mij is het duidelijk. Het vuur is de beste uitvinding van de mens. De bibliotheek staat op nummer twee. Voor optimaal profijt zijn twee dingen nodig. Geen vrees voor bacteriën en een kind tussen de 12 en 18 jaar.

Deze blog is ook verschenen in Genoeg 101 (lentenummer 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *