Zondag, gehaktdag

Omdat ik een degelijke vegetarische opvoeding heb genoten, ben ik niet zo goed in het bereiden van vlees. Het uitbakken van spek lukt altijd nog wel , net als het blokjes ham. De weinige keren dat ik stukken vlees bereid, moet ik altijd op de achterkant van de verpakking lezen hoe het moet. En echt geslaagd wordt het dan vaak toch niet. Te gaar, te bruin, te licht, te rosé: ik overdrijf niet als ik zeg dat ik vlees bereiden gewoon niet makkelijk vind.

Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat ik nog wel succes had met gehakt. Gehakt door een saus, gehakt in leuke kleine balletjes en die dan weer in een of andere saus of echte grote ouderwetse gehaktballen: ik wist er wel raad mee. Enthousiast mengde ik er uien door, knoflook, mosterd, chilipoeder, peterselie, eieren, rode wijn, beschuiten of verkruimeld wit brood en ik bakte erop los. De kinderen aten het altijd met smaak dus ik overdrijf niet als ik zeg dat ik terecht trots was op mijn gehaktballen.

Tot afgelopen zondag. De Man meldde monter dat hij ‘echt zin had’ om uitgebreid te koken. Hij pakte er een stapel kookboeken bij, surfte wat op internet, bladerde wat door recepten die hij uit de krant had geknipt en ging aan de slag.

Een paar uur later schotelde hij mij de lekkerste gehaktbal voor die ik ooit in mijn leven heb gegeten. Een stevig ronde bal, goed gekruid en vooral heerlijk van smaak. Vergeleken met zijn prachtige symmetrische bal waren die van mij zielige bijeengeplakte brokjes gehakt met wat stukjes ui er doorheen gemengd om het nog een beetje smaak mee te geven.

Ik kan wel zeggen dat mijn ogen op gehaktbalgebied zijn geopend. Nooit geweten dat een gehaktbal tot zo’n ongekende hoogte kon stijgen. Mocht ik ooit ter dood worden veroordeeld in de Verenigde Staten, dan zou ik het wel weten, voor mijn laatste avondmaal.

(voor de kookliefhebber: wat was nu zijn geheim? Hij heeft het gehakt met alle toevoegingen – ei, paneermeel, kruiden etc. – een flinke tijd laten mengen in de keukenmachine. Terwijl ik alleen maar wat halfslachtig kneed met mijn blote handen.)

Eén antwoord op “Zondag, gehaktdag”

  1. oeh.. mijn man is ook zo’n superheld met gehakt. maakt ook de lekkerste gehaktballen. tip: doe eens nasikruiden erdoor in plaats van gehaktkruiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *