Gelukkig nieuwjaar!

Tot vorig jaar maakte ik net als de rest van weldenkend Nederland goede voornemens. Het geijkte rijtje. Minder eten, minder drinken, meer bewegen, meer cultuur, meer aardigheid, minder gevloek en minder televisie: elk jaar opnieuw was ik van plan een compleet Nieuwe Mens te worden. En dan ook nog eens een Beter Mens.

En net als de rest van Nederland gooide ik na een dag of tien de handdoek in de ring. Van minder eten kreeg ik honger, minder drinken was zo saai, meer bewegen te vermoeiend, meer cultuur te ingewikkeld, meer aardigheid verdienden de mensen om me heen niet, vloeken ging vanzelf en als ik minder televisie keek wist ik niet meer wat ik met mijn avonden moest doen en ging ik uit ellende met mijn wettige echtgenoot praten.

Dat werkte dus niet. Daarom heb ik het dit jaar anders aangepakt.

Voordat ik goede voornemens ging maken, heb ik me eerst op de studie gestort. Een hele stapel psychologische literatuur heb ik doorgeworsteld en er restte maar één conclusie. Realistisch moesten ze zijn, die voornemens. En haalbaar. Niet jezelf kastijden met onhaalbare doelen en dan teleurgesteld opgeven omdat je nog niet eens eenvijfde van je doel kunt halen.

Opgelucht begon ik eind december aan mijn lijst voor dit jaar. Had ik maar eerder geweten dat het zó makkelijk was!

Het nieuwe jaar is nog maar een paar dagen bezig, maar ik weet nu al zeker dat ik op 10 januari niet met mijn goede voornemens ga stoppen. En ook niet op 31 januari, 31 mei of 31 december. Ik houd ze rustig het hele jaar vol. Want mijn voornemens zijn realistisch en haalbaar en ook nog eens reuze gezellig.

De afgelopen dagen heb ik vretend, zuipend, liggend, scheldend en vloekend doorgebracht. Ondertussen keek ik non-stop naar de walgelijkste tv-programma’s terwijl ik de ene na de andere sigaret aanstak.

Ja, het gaat uitstekend met mijn goede voornemens:
Meer eten.
Meer drinken.
Minder bewegen.
Minder cultuur.
Minder aardigheid.
Meer vloeken.
Nog meer televisie kijken.
En beginnen met roken.

Het wordt een prachtig jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *